27 november 2017 – Dagblad van het Noorden

Hibex, bouwplaats voor bijzonder beton

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Je hebt beton en beton. Vergeet even het eerste waaraan je dan denkt: grijze elementen die in de bouw gebruikt worden. Maar kijk eens om je heen naar bijzonder gebruik van beton. Afwijkende kleuren, vreemde vormen, samenvoegingen met andere materialen. Architectonisch beton heet dat. En dát is wat Hibex in Hoogkerk maakt.

Het grote buitenterrein staat vol met ovaalvormige, spierwitte ringen. Allemaal bedoeld voor de kunstige gevel van het nieuwe Naturalis in Leiden. Ernaast staan balkondelen. Rood, oranje, roze, tussen gevels in dezelfde kleuren, met erin steenstrips. Voor een ambitieus trio woonflats in Haarlem. Betondelen met glanzend groene tegeltjes erin gaan naar Amsterdam, voor het megaproject Pontsteiger in het IJ.

,,Ik zeg altijd: wij maken alles van beton behalve wat standaard is’’, vertelt Michael Hermes. ,,Wat wij maken, is wat je blijft zien, wat mooi moet zijn.’’ Dat is een ingewikkeld, arbeidsintensief proces. In de fabriekshallen van Hibex zijn zo’n vijftig medewerkers er druk mee.

,,Het gieten van het beton is in wezen de laatste fase. Eerst moeten we de juiste verhouding van ingrediënten vinden, dan moeten de mallen gemaakt worden. Daar zit echt de meeste tijd in.’’ Het maken van die mallen – meestal van hout – besteedt Hibex uit aan Modelmakerij Noord-Nederland. Het bedrijf in Uithuizen heeft zoveel werk in Hoogkerk dat het in één van de hallen een werkplaats heeft.

Cement, zand, grind en water. Dat zijn de ingrediënten van beton. Dat is bij Hibex niet anders, maar toch wel. ,,Dat zie je aan het aantal vakken waaruit onze machines hun ingrediënten halen. Wij hebben er meer dan doorsnee betonbedrijven. Voor het puur witte beton gebruiken we bijvoorbeeld geen grind, maar Noors marmer. En wij weten hoe we kleurstoffen aan het procedé kunnen toevoegen en andere materialen. Glasscherven bijvoorbeeld.’’

In Noordwest-Europa is er maar een handjevol bedrijven dat kan wat Hibex doet. De producten uit Hoogkerk gaan daarom de wereld over. ,,De New Parliamentary Building in Londen bijvoorbeeld hebben we van binnen aangekleed met dragende betonnen delen. En laatst hebben we nog een bijzondere trap gemaakt voor ontwerper Stella McCartney, de dochter van… En ook de hele gevel van Merckt, dat pand dat op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat in Groningen verschijnt, gaan we maken.’’ Hibex had onder de leiding van vorige eigenaar Henk Winters al een grote naam opgebouwd in de wereld van architectonisch beton. Hij startte in 1983 Hibex op de plek waar toen al tachtig jaar beton werd geproduceerd.

Hermes nam het bedrijf twee jaar geleden over, samen met Klaas Toxopeus. ,,Wij komen allebei uit de betonwereld en kennen elkaar daarvan. We zagen de grote potentie van Hibex. Dit is gewoon prachtig. We maken niets standaards, elke dag is anders.’’ Die grote potentie blijkt uit de groei van het personeel: van 12 naar 50 in twee jaar. ,,Dat komt natuurlijk ook doordat de bouwwereld weer in de lift zit.’’

Kijk hier voor het volledige artikel.

Deel dit bericht: