Naturalis Biodiversity Center – Leiden

Onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden.

Naturalis Biodiversity Center te Leiden

Naturalis Biodiversity Center in Leiden is drastisch uitgebreid en gemoderniseerd. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout.

De gevel van de centrale hal bestaat uit een driedimensionale betonnen draagstructuur in de vorm van in elkaar grijpende moleculen, een kantwerk van ovalen, driehoeken en zeshoeken vormend.

De tentoonstellingszalen zijn aan de buitenkant bekleed met natuurstenen blokken in horizontale lagen, waardoor het lijkt of het gebouw onderdeel is van een geologische structuur. In de gebruikte travertin steensoort hebben zich in miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen.

Deze aardlagen in de gevel worden onderbroken door friezen van witte, betonnen elementen, ontworpen door modeontwerpster
Iris van Herpen. Op uitnodiging van Neutelings Riedijk Architecten ontwierp ze in totaal 263 panelen, geïnspireerd door de collectie van Naturalis. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. Alsof ze van stof zijn.

Architect
Neutelings Riedijk Architects
AannemerJ.P. van Eesteren
Ontwikkelaar: Naturalis Biodiversity Center
Opgeleverd: 2019
Geleverde producten: betonnen elementen voor de glaskroongevel, de v-vormige kolommen voor de gevel en de witte sierbanden tussen de travertin geveldelen, buiten en in het atrium.

Deel dit bericht: