+31(0)50 - 551 5555

Merckt te Groningen


De Gemeente Groningen heeft in 2016 een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een pand op de beeldbepalende lokatie hoek Poelestraat – Grote Markt in de stad Groningen. Het ontwerp “Merckt” van architect Powerhouse en projectontwikkelaar Mensenborgh won met grote meerderheid. Het ontwerp kenmerkt zich door grote glazen puien met betonnen kolommen en bogen op de begane grond, tussenverdiepingen met appartementen en op de bovenste verdieping een cocktailbar met dakterras met uitzicht op de Grote Markt.

Na veel studies en gesprekken heeft Bouwer Plegt-Vos aan Hibex opdracht gegeven voor het produceren en leveren van de diverse gevelelementen. De kolommen en bogen van de onderbouw waren al ontworpen in architectonische beton. De gevels van de appartementen waren ontworpen in traditioneel metselwerk met een “doorzichtige” stuclaag waardoor de gevel nieuw is maar er oud uitziet. Hibex heeft voor Plegt-Vos de gevel omgezet naar een compleet dragend, ge-isoleerd sandwichgevelement met steenstrips. Hierdoor kan Plegt-Vos veel sneller én steigerloos bouwen! Complicerende factor is dat hier aardbevingsbestendig moet worden gebouwd.

Het gebouw Merckt heeft twee verdiepingen onder maaiveld, anderhalve verdieping horeca en foodmarkt op de begane grond, vier verdiepingen met appartementen en op de vijfde verdieping horeca met dakterras.

De ontwikkelaar en opdrachtgever is Mensenborgh Projectontwikkeling.

De architect is de Powerhouse Company en de hoofdconstructeur is Buro Dijkhuis.

Plegt-Vos-Noord bouwt het project.

Hibex produceert en levert de volgende elementen:

-34 stuks gevelkommen begane grond;

-64 stuks gevelbogen;

-92 stuks dragende sandwich elementen;

-128 stuks enkelschalige gevelelementen, gevelbanden, dakranden en hoekstukken.

De gevelkolommen en gevelbogen worden uitgevoerd in grijze beton met witte toeslagmaterialen en worden lichtgestraald. De sandwich elementen zijn voorzien van ge-engobeerde steenstrips.

De engineering is in volle gang, de productie van de sandwichelementen loopt. Start levering wordt in oktober 2018 verwacht.

Links

https://www.powerhouse-company.com/projects/merckt

https://plegt-vos.nl/projecten/merckt-grote-markt-...


Architect

Powerhouse Company


Aannemer & opdrachtgever

Plegt-Vos - Mensenborgh Projecten


Projectnummer

1212 - 2017

Hibex

Bezoekadres
Aduarderdiepsterweg 6
9745 EL Groningen
Nederland

Telefoon: +31(0)50 - 551 5555
Telefax: +31(0)50 - 551 5256
E-mail: info@hibex.nl

Openingstijden

Maandag 07:30–17:30
Dinsdag 07:30–17:30
Woensdag 07:30–17:30
Donderdag 07:30–17:30
Vrijdag 07:30–17:30
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten